Leja Jurišić

je diplomirana pravnica, koreografinja in plesalka. V mladosti se profesionalno ukvarja s športno gimnastiko in 1991 postane jugoslovanska državna prvakinja. Kot predstavnica mlajše generacije slovenskih koreografov debitira s kritično odmevno solo predstavo R’z’R (2005), skupaj s Tejo Rebo je soavtorica dueta Med nama (2009) in performansa v trajanju Zofa (2010). Z Matejem Kejžarjem, Julienom Montyjem, Michaelom Pomerom, Saša Božićom, Petro Hrašćanec in Aleksandro Janevo Imfeld je soavtorica mednarodnega projekta Naenkrat (2012). Z Jano Menger koreografirata predstavo Pot v Jajce režiserja Sebastijana Horvata (2009). Kot asistentka koreografije zadnji dve leti sodeluje tudi z Goranom Bogdanovskim.

Predstava R’zR na Gibanici (2005) osvoji posebno nagrado žirije, ki ji sledi domača in mednarodna turneja. Predstava Med nama doživi izreden odmev občinstva v Sloveniji, Franciji, Grčiji in na Hrvaškem, poleg tega je pravi Vimeo hit s 16.400 kliki. Izbrana je v program Gibanice (2011) ter festival Mladi levi (2011). Poleg koreografskega dela Leja Jurišić sodeluje kot plesalka s koreografi in režiserji kot so Meg Stuart, Janez Janša in Sebastijan Horvat.

Najnovejša predstava Balet upora (2012) nastaja v okrilju mednarodne mreže Modul dance in predstavlja Lejino vrnitev k formatu solo predstave po sedmih letih, ki jo lahko predpremierno doživite 27/02/2012 ob 21.00 v Kino Šiška. Katedrala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *