Delovni naslov

delo v nastajanju
Tina Valentan
in Luka Martin Škof

03/06/2012, 17.00
Plesni Teater Ljubljana
Za cel festivalski dan, 3/6/2012, v Plesnem Teatru Ljubljana velja ena vstopnica.

Kakšno obliko dogodka sva si zamislila?

Flash mob: počasno gibanje od točke A do točke B, nekje v centru mesta Ljubljana (npr. Mesarski most), s prostovoljnimi sogibalci.

Zakaj sva izbrala počasno gibanje?

Tina: Med počasnim gibanjem se lahko osredotočiš na opazovanje malenkosti, ki se dogajajo ob vsakem najmanjšem premiku. Biti opazovalec življenja pa je koristna sposobnost, saj ti omogoča, da se ne vpletaš v potek dogodkov ampak jih samo izpeljuješ. V takšnem tekočem stanju se porajajo ideje in najdejo rešitve.

Luka: Mene zanima trčenje dveh časovnih dimenzij. Prva je skoncentrirana meditativna dinamika, druga je hektična dinamika mesta.

Zakaj se bomo gibali skozi mesto?

Tina: Ker je to okolje, kjer je več trenja, ki ga povzročajo naključni mimoidoči s svojimi reakcijami, ki so drugačne od odzivov ustaljene publike naklonjene umetnosti.

Luka: Predvidevam lahko, da bo na nek način dogodek provociral nestrpne, zaposlil brezdelneže, morda koga do te mere, da bo opazoval dogodek od začetka do konca. Če bo koncentracija dovolj močna, pa se zna tudi na nivoju, ki nam je neviden, zgoditi kak majhen premik v pozitivno smer.

Luka: Mene zanima trčenje dveh časovnih dimenzij. Druga je hektična dinamika mesta.

Zakaj prostovoljni sogibalci?

Luka: Doslej sva to akcijo izvajala sama (v studiju) bila sva si opazovalca in izvajalca. Sedaj bi rada preizkusila drugačno situacijo. Da nas je več in da se to dogaja v javnem prostoru.

Tina: Ker naju ne zanima, da naju nekdo pri tem gleda ampak da to doživimo skupaj.

Luka: Za enkrat si upam trdit samo to, da rabiva njihovo participacijo. Ker ne vem čist točno, kaj se bo zgodilo. Namreč gre prej za raziskavo, kot za preverjen način nastopanja v javnosti.

Luka: Jaz si ne bi upal natančno določiti namena, ker ga pravzaprav ni. Ničesar ne prodajava, torej prostovolcem tudi ničesar ne zagotavljava. Verjamem pa, da bi to bila za marsikoga edinstvena izkušnja, sploh, če nas bo več. Verjameva, da obstaja kolektivna zavest, verjameva, da je moč v skupinski koncentraciji (svojevrstni meditaciji).

Festival Modul-dance

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *