650 izkušenj (zgodovine telesa, ki še ni bilo oropano)

predstava
Teja Reba in Loup Abramovici

28/05/2012, 21.00
Plesni Teater Ljubljana

»Rad bi poskrbel, da bi mrtve kretnje v mojem telesu še enkrat umrle in da bi mrtvi sami še enkrat umrli. Rad bi poskrbel, da bi človek, ki je že umrl, kar naprej umiral v mojem telesu. Morda ne poznam smrti, vendar ona pozna mene.« (Hijikata Tatsumi)

Festival Pleskavica v sodelovanju z Exodosom

To je večletni projekt, ki je bil, v obliki predstave, premierno uprizorjen januarja 2011 v Stari mestni elektrarni. 650 izkušenj so v tem smislu platforma, kjer se « predstave » odvijejo v vedno drugačnem formatu in vsakič znova preizprašujejo določen aspekt svoje začetne teme. 650 izkušenj se bodo v naslednjem letu odvile v različnih prostorih – galeriji, muzeju, gledališču- seveda z vsakič drugačno izkušnjo.

Začetni koncept projekta se je ukvarjal s problemom rekonstruiranja umetniškega delovanja Tatsumi Hijikate, japonskega plesalca in koreografa, poznanega kot iznajditelja japonske plesne avantgarde v šestdesetih letih dvajsetega stoletja, poznane kot gibanje Butoh.

Zelo težko dostopni arhivi, pomanjkanje informacij so nas pripeljali do iskanja povezav med literaturo, ki je Hijikato na tako neposreden način inspirirala (z avtorji kot so Artaud, Genet, Michaux, De Sade) in plesom v smislu fluidnih prehajanj med identitetami ter do odnosa med obema glavnima figurama Butoha- to sta T. Hijikata in K. Ohno. Ena njunih osrednjih tem je bil odnos kot ljubezensko petje: Ohno pleše žensko (travestita Bozansko, mater, plesalko Argentino, deklico), Hijikata pa uprizarja neko surovo, falično, zritualizirano prezenco.

V performansih bosta iz materialov « 650 izkušenj » črpala Loup Abramovici in Teja Reba.

1 thought on “650 izkušenj (zgodovine telesa, ki še ni bilo oropano)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *