Balet upora

“…Ona je individualnost množice: na parado žene heroje, če pa teh ni – bebce. Zato ne sme biti nobena revolucija brez nje. Zato bi se morali, namesto da je zasmehujemo, obrniti nanjo. Od vseh osvojitev je ona najplodnejša, ona bo tista, zaradi katere se bo povečalo število naših privržencev. Ampak brez feminizma…

Feminizem je politična zmota, feminizem je cerebralna zmota ženske, napaka, ki jo bo njen instinkt prepoznal … Ker ji manjka vsakršne mere, bo v uspavani dobi človeštva zagotovo postala premodra, preveč pacifistična. Njena intuicija, njena domišljija sta hkrati njena moč in njena šibkost …”
Valentine de Saint Point

predpremiera predstave
Leja Jurišić & Petra Veber

27/02/2012, 21.00
Kino Šiška, Katedrala

 

»Z uporom se moramo soočiti z zavestjo. Iz upora moramo narediti to, kar uglajen in inteligenten človek naredi iz sebe in svojega življenja; upor moramo preoblikovati v umetnino.« (prosti citat po Valentine de Saint Point)

Pekinpah v sodelovanju s Kinom Šiška, Co-festivalom in mednarodno mrežo Modul dance, predstavlja predpremiero plesne predstave upora v soavtorstvu odlične koreografinje Leje Jurišić in kultne scenografinje Petre Veber.

Po sedmih letih od premiere odmevnega solo prvenca R’z’R in ljubljenke občinstva Med nama (16.400 Vimeo klikov!) se v najnovejši predstavi koreografinja in plesalka Leja Jurišić ponovno spoprime s formatom solo predstave. Tokrat se skupaj s priznano scenografko Petro Veber navdihuje v kultni avantgardni kompoziciji ameriškega skladatelja Georgea Antheila Ballet Mécanique (1924) in citatu francoske futuristične umetnice poželenja Valentine de Saint Point. Balet upora, kot odgovor na povratne ali zatrte nezavedne elemente na individualni ali družbeni ravni, napade z uporom, poželenjem, plodnostjo in svobodo. Glasba Drago Ivanuša. Antifeministična feminina predstava.

Balet upora je del festivala Co-festival in nastaja v okrilju mednarodne producentske mreže Modul Dance.

Zamisel: Leja Jurišić & Petra Veber
Koreografija in izvedba: Leja Jurišić
Scenografija in luč: Petra Veber
Glasba in oblikovanje zvoka: Drago Ivanuša
Glasba: Ballet Mécanique Georgea Antheila (1924)
Kostumografija: Ajel Rebev
Tehnični direktor: Borut Cajnko
Producent: Žiga Predan
Fotografija: Petra Veber
Produkcija: Pekinpah – Kink Kong in Leja Jurišić
Koproducenti: Kino Šiška, Tanzquartier Dunaj, Hellerau Dresden, Dansens Hus Stockholm
Podpora: Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport.
Premiera 1. in 2. junij Tanzquartier Dunaj.

Festival Modul Dance

 

1 thought on “Balet upora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *