MedUkrep
Potek delavnice / 23. – 27. Sept. – 10.00-17.00, z odmorom za kosilo, Studi Baobab, Parmova 25, 1000 Ljubljana
Javna predstavitev / 27. Sept. 2013 – 17.00 – MSUM/U3 / Prost vstop

UV_EduardoTorrojaCDannyWillems-9026

CoFestival je srečanje treh sodobnoplesnih festivalov v enem – Modul Dance v produkciji Kina Šiška, Pleskavica v produkciji Fičo baleta in Nomad Dance Academy Slovenia ter MedUkrep v produkciji Plesnega Teatra Ljubljana. V letošnjem letu CoFestival pod skupnim motom Umetnost sobivanja poteka v dveh delih: od 17. – 21. 6. in od 23. – 26. 9. 2013.

V sklopu CoFestivala bo v programu MedUkrep Plesnega Teatra Ljubljana v času od 24. do 27. septembra potekal drugi del platforme ]odprto-zaprto[, v katerega bodo poleg udeležencev junijske delavnice z Matejem Kejžarjem povabljeni tudi drugi ustvarjalci. Koreografska delavnica bo pod delovnim naslovom Vertigo potekala kot odprt metodološki proces skozi nastajanje plesnega materiala v drugačnih prostorih. Mentor procesa bo Eduardo Torroja, ki je sodeloval z Wimom Vandekeybusom od samega začetka priznane skupine Ultima Vez. Kot plesalec in asistent koreografije je sodeloval v plesnem prvencu Wima Vandekeybusa z naslovom “€œWhat The Body Does Not Remember“€/ “€œčŒesar se telo ne spominja“€ (1987).

O delavnici

Udeleženci bodo izkusili in raziskovali energetski vokabular Wima Vandekeybusa  skozi delo na tleh, partnering ter kontakt (fizični teater); gibanje kot “€œgledališko dejanje“€ raje kot “€œtehnika“€.

O mentorju

Eduardo Torroja se je rodil v Madridu v Španiji, kjer je študiral ples in gledališče. Leta 1986 se je preselil v Bruselj in začel sodelovati z Wimom Vandekeybusom kot asistent koreografije, plesni pedagog in plesalec v prvih produkcijah skupine Ultima Vez “€œWhat The Body Does Not Remember/ čŒesar se telo ne spominja“€(1987), “€œLes Porteuses de Mauvaises Nouvelles/ Prinašalke slabih novic“€(1989), “€œThe Weight of a Hand/ Teža roke“€(1990) in film “€œRoseland/ Dežela vrtnic“€(1991).

V 90-ih letih je sodeloval s skupino Rosas Anne Terese De Keersmaeker v predstavah “€œErts“€ in “€œMozartovih koncernih arijah: Un Moto di Gioia“€ in s skupino Needcompany Jana Lauwersa in Grace Ellen Barkey v predstavah “€œRood-Red-Rouge“€, “€œMorning Song“€, “€œThe Miraculous Mandarin“€, “€œCaligula“€ in “€œKing Lear“€.

Koreografiral je francosko-kanadsko rock opero “€œStarmania“€v režiji Lewisa Fureya (1993-2000). Prevzel je tudi poučevanje repertoarja: “€œHands“€ (P.A.R.T.S. – Brussels and IT Dansa – Barcelona), “€œFrisking“€ (State School of Athens and Ballet des Jeunes d“€™Europe) in dueta iz Vandekeybusove predstave “€œLes Porteuses de Mauvaises Nouvelles“€ (Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris) in izvajal delavnice repertoarja Ultima Vez v Leuvnu, Volgogradu, Bruslju, Madridu, Amsterdamu, Sevillei, Rotterdamu, Lisboni idr.

Leta 2000 se je vrnil v Madrid, kjer sodeluje kot igralec ali asistent režije v filmih, na televiziji in gledaliških predstavah, vendar se za različne projekte vrača v Bruselj, na primer kot umetniški asistent za predstavi Ultima Vez “€œBlush“€(2002) in “€œSonic Boom“€(2003).

Foto: Danny Willems