Pleskavica
23/09/2013-29/09/2013, 10.00-18.00 (ponedeljek zaprto)
Muzej sodobne umetnosti Metelkova (MSUM)

nda_dalija-aclin-thelander
foto: Dalija Ač‡in Thelander

Septembra v Ljubljano vabimo plesalce, koreografe, producente, teoretike, pedagoge, vizualne umetnike, kuharja in DJ-a, da skupaj preživimo šest dni v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova. Namen srečanja je spoznavanje praks, umetniških pristopov in znanj vseh prisotnih ter vabilo, da v prihodnjih letih soustvarjamo nove projekte ter raziskujemo različne prakse sodelovanja.

Ob tem namenoma koncipiramo Umetnost SoBivanja kot javni dogodek, ki bo potekal v okviru trienala sodobne umetnosti v Sloveniji U3, z naslovom Prožnost. Na povabilo kustosinje Nataše Petrešin-Bachelez smo se odločili, da bomo odprli proces spoznavanja, soustvarjanja ter odločanja o projektih, ki bodo povabljeni v Nomad Dance Institute.

Menimo namreč, da si je v današnjem trenutku najbolj pomembno zastaviti vprašanje: »Kako se nekaj dela?« Pogoje sodelovanja, ustvarjanja in financiranja tako prepoznavamo kot politične dejavnike in ne zgolj kot administrativne, pragmatične. »Kako« določa »kaj« in odgovarja na »zakaj«.

Pozornost s produkta usmerjamo na procesualnost, nepredvidljivost trenutka, transparentnost in možnost neposrednega vpliva na politike odločanja znotraj skupnosti. SoBivanje dojemamo kot umetniški dogodek, ki na stičišču različnih idej, interesov in želja išče novo znanje.

Dogodek bo potekal v okviru programa Nomad Dance Institute*, katerega dva osnovna mota v naslednjih petih letih sta: »vse je izobraževanje« ter »znanje se kot dobrina vrača v skupnost«. Po šestih dneh sobivanja bo imel vsak udeleženec NDI možnost povabiti projekt ali idejo drugega v večletno soorganizacijo in sofinanciranje.

V Muzeju bomo vzpostavili javno pisarno, plesni studio, prostor za pogovore, oglede filmov in poslušanje glasbe. Vsak dan bomo ob zajtrku pripravili scenosled dnevnih dogodkov, ki jih bodo vodili in spremljali udeleženci SoBivanja ter obiskovalci Muzeja.

SoBivanje v MSUM soorganiziramo Nomad Dance Academy, trienale sodobne umetnosti Slovenije U3 ter MSUM, Kino Šiška, CoFestival, Dilettant in Mreža Sodobnega Plesa.

Nomad Dance Academy Slovenija / www.nomaddanceacademy.org

*Nomad Dance Institute – NDI je raziskovalni program ter platforma za razvoj novih projektov in idej s področja sodobnih scenskih umetnosti na Balkanu in širše. Sloni na dveh osnovnih principih: projektov ne izbira žirija, temveč ima vsak član NDI možnost, da povabi en projekt. Drug princip je, da so ustvarjalci projekta dolžni artikulirati znanje, pridobljeno v umetniškem procesu, ter ga deliti s širšo zainteresirano skupnostjo.

Osnovni cilj NDI je realizacija projektov na nov način sodelovanja ne glede na njihov estetski vidik ali metodološki pristop k ustvarjanju. Ideja NDI zagotavlja pretočnost idej in preizprašuje političnost producentskega in umetniškega početja.

msum U3 nda

zp8497586rq