sobota, 24. 11. 2018 // Saturday, 24th November 2018

ob 21.00, Kino Šiška, Komuna

Vstopnice/Tickets: 7 EUR (Predprodaja/Pre-sales), 9 EUR (Regular)

Facebook>

 

Avtor/Author: Marko Milić

Izvedba/Performers: Marko Milić, Predrag Mladenović

V sodelovanju z/In Collaboration with: Marcel Schwald, Andreja Široki, Kaan Baltaci, Leif Persson, Milica Urić, Ana Dubljević, Jelena Vuksanović

Glasba/Music: David Morrow

Animacija/Animation: Milisav Banković

Podpora/Supported by: Ministrstvo za kulturo in informacije Republike Srbije/Ministry of Culture and Information of the Republic of Serbia, Akademie Schloss Solitude in/and Stanica – servis za suvremeni ples / STATION – Service for Contemporary Dance.

Srbski koreograf, performer in plesalec Marko Milić, mednarodno uveljavljen umetnik, se je s svojim koreografskim delom v Sloveniji doslej predstavil zgolj enkrat, leta 2011, ko je Ljubljana gostila Balkansko plesno platformo. Njegov vstop na področje scenskih umetnosti je povezan z odri beograjskih neinstitucionalnih kolektivov in situacij milenijskega obdobja ter s specialnimi pedagoškimi programi za mlade. V teh letih je delal s pedagogi in koreografi Dalijo Aćin Thelander, Željkom Sančaninom, Ivom Dimchevom, Snježano Abramović, Jenny Beyer, Antoinom Effroyjem, Paulo Rosolen, Marcelom Schwaldom in umetniško pobudo, imenovano »sweet and tender collaborations«.

Četudi dela Marka Milića ni lahko opredeliti, se zdi, da ga bolj kot vprašanje koreografske, gibalne ali telesne identitete ali modalitete opredeljuje vprašanje izvorov ali nadzorov, natančneje: kdo je njihov resnični koreograf. Marka Milića zanimajo tiste instance ali gonila človeških ravnanj, ki jih koreografirajo nerazvidni redi, pri tem pa ne gre za motrenje trpnosti (otopelosti ali žrtve), temveč prej za vrsto različnih (rado)živosti, ki iz njih izhajajo. Nekje v temelju bi lahko rekli, da gre za ritme razvidnih, manj razvidnih in nerazvidnih človeških časov, postavljenih v perspektivo. Nemara ravno zaradi slednje Marku Miliću v njegovih delih ne primanjkuje niti humorja niti liričnosti.

 

V predstavi Lumi se je Milić posvetil raziskavi, kako travmatični dogodki izoblikujejo naše perspektive, zanimali so ga načini, kako v takšnih situacijah vidimo svet in soljudi, kako nam grozljiva doživetja ustavijo čas, nas pripnejo nase, nas zaklenejo v trenutek, ki se mu ne da uiti, ter nas koreografirajo. V nekem delu raziskave za predstavo Lumi je avtor opravil nekaj klasičnih Rorschachovih preizkusov, psiholoških testov, pri katerih se analiza dominantnih psiholoških projekcij − načinov gledanja na svet in ljudi − naredi na podlagi subjektove interpretacije vzorčnih risb. Lumi je tako serija monokromnih krokijev, ki jih koreografira brutalna poezija spletnih gejevskih čvekalnic. Na tržnici seksualnih afinitet in apetitov se zgodi preobrat, ko se tam nenadejano in komaj opazno pojavi ‘kos za zaljubit’ (boyfriend material). Morda je nekoliko nenavadno, da je prav Društvo baletnih umetnikov Srbije predstavi lani podelilo nagrado za inovativnost na področju sodobnega plesa.