Showing events in category: Predstavitve (id = 18, slug = predstavitve)
27. 11. 2016
Dogodki(14),
Predstavitve(18),
Prezentacije(7)

Franco Berardi Bifo: KOGNITARCI IN SEMIOKAPITAL

Predstavitev publikacije Maske s Katjo Čičigoj

27/11/2016 ob 18:00
Kino Šiška – zgornje preddverje
Prost vstop

Franco Berardi – Bifo v delu Kognitarci in semiokapital (Maska, 2016) očrta poglavitne tehnološke, kulturne in družbene premene, ki so v zadnjih petdesetih letih pripeljale do novih načinov proizvodnje (postfordizem), do prekarizacije dela in fraktalizacije finančnega kapitala, ter pokaže, kakšne posledice je to pustilo na družbenem telesu in njegovih gibanjih. Skozi redefinicijo pomena politične akcije v dobi prekarnosti in analizo sodobne sestave dela s poudarkom na kognitivnem delu Berardi razdela znani marksistični pojem občega intelekta kot analitični koncept in splošno formo sodobne subjektivnosti. Svojo misel razvija v navezavi na izbrane zgodovinske dogodke, skozi katere sledi pogojem mišljenja in razumevanja prehoda od modernega industrijskega dela do kognitivnega dela, ki izvira iz novih tehnoloških možnosti.

Franco Berardi – Bifo (1949) je svetovno znani marksistični in medijski teoretik, kulturni aktivist, eden najvidnejših pripadnikov avtonomističnega gibanja v Italiji 70. let in ustanovitelj razvpite piratske postaje Radio Alice. Objavil je okoli trideset odmevnih teoretskih knjig in še več pomembnih esejev. Osredotoča se zlasti na vlogo medijev in informacijske tehnologije v postindustrijskem kapitalizmu.

www.maska.si

MASKA_LOGO_cb

Organizacija: Maska, Kino Šiška in NDA.

27. 11. 2016
Dogodki(14),
Predstavitve(18),
Prezentacije(7)

Guy Cools: IMAGINATIVE BODIES

Predstavitev knjige in pogovor z avtorjem

27/11/2016 ob 19:00
Kino Šiška – zgornje preddverje
Prost vstop

Zbornik Imaginative Bodies je sestavljen iz serije podrobnih pogovorov s plesalci, koreografi, skladatelji, vizualnimi umetniki, hiphoperji, dramaturgi, oblikovalci svetlobe in lutkarji. Njihova krovna tema je vprašanje telesa v odnosu do mesta, ki ga zavzema v umetnikovem opusu, in v odnosu do njegove obravnave v filozofiji, znanosti, medicini, antropologiji in umetnosti. Vsak dialog se, glede na interes umetnika, ukvarja s kakim specifičnim vprašanjem, od poetike do politike, od mitologije do ekologije, od medkulturnih študij do navzkrižnega menedžmenta. Veriga asociacij v teh pogovorih ponuja vpogled v ustvarjalne procese, navdihe, vire, identitete in načine sodelovanja. Izkušanje, vednost in domišljija so pri ljudeh povezani s čutnim telesom. Knjiga Imaginative Bodies potrjuje osrednje mesto telesa v mnogih umetniških praksah.

Avtorji prispevkov: Sue Buckmaster, Jonathan Burrows & Matteo Fargion, Rosemary Butcher, Dana Caspersen, Sidi Larbi Cherkaoui, Tim Etchells, Anthony Gormley, Jonzi D & Soweto Kinch, Akram Khan, Ruth Little, Russel Maliphant & Michael Hulls, Alain Platel, Hofesh Shechter.

cools-imaginativebodies

Organizacija: Kino Šiška in NDA.

4. 12. 2016
Dogodki(14),
Predstavitve(18)

Darko Dragičević & Martin Sonderkamp: PODALJŠEVANJA #1

Predstavitev delavnice (delavnica od 28. 11. do 2. 12.)

4/12/2016 ob 19:00
Galerija Tobačna 001
Vstopnina za delavnico: 50 EUR. Število mest je omejeno
FB dogodek>

Delavnica naslavlja postopke aktualizacije prostora, pri čemer je prostor razumljen kot materialna, družbena in politična entiteta, znotraj katere materiali, objekti in telesa skupaj soustvarjajo pogoje delovanja in načine sobivanja.