Predstava

2/12/2016 ob 20:30
Lutkovno gledališče Ljubljana – Oder pod zvezdami
Vstopnina: 7 € predprodaja, 10 € na dan predstave
FB dogodek>

Nasilni dogodek Verene Billinger in Sebastiana Schultza raziskuje različne vidike percepcije nasilja v sodobni mediatizirani družbi in scenskih umetnostih. V performativni koreografiji se avtorja s skupino performerjev nasilja ne lotevata zgolj z rabo različnih medijev, v katerih se razgrinja telesno nasilje v oblikah posrednosti, kakršne smo vajeni tudi iz sredstev javnega poročanja, in neposrednosti, ki smo jo običajno pripisovali umetnosti performansa, temveč s svojim analitičnim in raziskovalnim načinom postavita pod vprašaj skoraj vsakršen format prezentacije ali reprezentacije nasilja. Nasilna niso le dejanja, ki jih opazujemo v njihovi brutalnosti, temveč nemara sama mediatizacija. Brecht je dejal, da je mogoče napisati dramo o čemerkoli razen o nafti. Zdi se, da se Billingerjeva in Schultz povsem resno lotita vprašanja, ali nasilje na odru resnično zmore učinkovati v svoji dejanskosti in neposrednosti, ne da bi prešlo na raven znaka in ne da bi nasilna postala sama ambicija njegove reprezentacije.

Nasilje nas na svoj razdražljiv način fascinira. Udarci, rezanje, streljanje, trganje in sekljanje – vse to nam je mnogo bližje, kot si utegnemo priznati. Deformirano in fragmentirano telo nas privlači in odbija ter navdaja z empatijo: kruto je lepo. Medtem ko v svoji koreografiji s stopnjevanjem udejanjata taktično neusmiljenost, Verena Billinger in Sebastian Schultz s petčlanskim ansamblom razvijata strategije za raziskavo nagnjenosti k nasilju. S tem razgrinjata paradoksalno mejo mediatiziranega in uprizorjenega nasilja ter izzivata zaščiteni prostor gledališča: Kako je mogoče, da je življenje vselej tako močno prepojeno z nasiljem? Kako je mogoče telo napotiti v bitko, ne da bi ga že v izhodišču žrtvovali?

Verena Billinger in Sebastian Schultz sta študirala ples, koreografijo in performans na Inštitutu za uporabne gledališke študije v Giessnu v Nemčiji. Svoja dela sta doslej predstavila v Nemčiji, Avstriji, Švici, na Slovaškem in Švedskem. Njuna predstava Nasilni dogodekje bila uvrščena v program Nemške plesne platforme letos marca v kulturnem centru Mousonturm v Frankfurtu na Majni.

nasilni-dogodek_violent-event_-c-florian-kraua%c2%9f_10-2

Koncept in koreografija: Verena Billinger in Sebastian Schulz
V izvedbi: Patricia Gimeno, Frank Koenen, Sanna Lundström, Lea Martini, Nicolas Niot
Oblikovanje svetlobe: Stine Hertel
Oblikovanje prostora: Camilla Vetters
Glasba: Anton Kaun
Oblikovanje kostumov: Charlotte Pistorius
Video: Melchior Hoffmann
Izvršnaprodukcija: Alessia Neumann, Melchior Hoffmann
Produkcija: Billinger & Schulz
Koprodukcija: Künstlerhaus Mousonturm Frankfurt am Main, FFT Düsseldorf

Trajanje predstave: 75 minut

S podporo NATIONAL PERFORMANCE NET (NPN) s koprodukcijskimi vložki Zveznega vladnega komisariata za kulturo in medije z odločitvijo Bundestaga

npn_schwarz